Actueel: No place for a rebel

noplaceforarebel2

Zestien jaar nadat Opono Opondo als kind werd ontvoerd door de LRA, het rebellenleger van Joseph Kony, keert hij terug naar huis als volwassen oorlogscommandant. Hij wist te ontsnappen en het leger te verlaten. Nu moet hij zijn plek in de burgermaatschappij zien te vinden.

“Dit is pas het echte leven. Kom ook naar huis”, verkondigt Opono over de radio aan zijn kameraden die nog in de LRA zitten. Maar zonder zijn vertrouwde geweer worstelt hij met de regels van het burgerleven. Opono leert rijden op een brommer, volgt een business course en laat visitekaartjes drukken, maar realiseert zich hoe moeilijk het is om zijn draai te vinden tussen de mensen tegen wie hij bijna zijn hele leven vocht, inclusief zijn familie.
Dan ziet Opono hoe zijn voormalig kameraad, LRA-topcommandant Dominic Ongwen, ook deserteert en wordt opgepakt. Hoewel Dominic Ongwen ook als kind werd ontvoerd, wordt hij na zijn arrestatie berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor misdaden tegen de menselijkheid. Deze rechtszaak confronteert Opono met vragen over schuld en verantwoordelijkheid.

No Place for a Rebel verbeeldt de moedige poging van een jongen die balanceert op de dunne lijn tussen slachtoffer en dader, om zijn lot te beïnvloeden. Een zoektocht naar identiteit, gevormd door zowel het trauma uit het verleden als het taboe dat daarop rust in het heden.

Zie de trailer:

Na de film kan het publiek in gesprek met de twee makers van de film: Maartje Wegdam en Ariadne Asimakopoulos.

maartje ariadneMaartje Wegdam (1982) regie, camera, werkt sinds de afronding van Documentary Media Studies aan The New School (NYC) als regisseur en cameravrouw voor uiteenlopende documentaire projecten als Abominable Crime van Micah Fink, genomineerd voor Matter of Act-award op Movies that Matter Film festival 2015 in Den Haag. Maartje werkte als camerajournalist voor de publieke omroepen AVRO, VARA en NPS. Naast haar werk als filmmaker doceert zij audiovisual storytelling aan de Hogeschool Utrecht.

Ariadne Asimakopoulos (1984) regie, research, studeerde Conflict Studies en Human Rights (MA) aan Universiteit Utrecht en haar expertise richt zich op het snijvlak van jongeren, vrede en veiligheid. In 2010 deed ze onderzoek naar gerechtigheid en verzoening in Noord-Oeganda in het geval van voormalig kindsoldaten die opgroeien tot volwassen daders van oorlogsmisdaden. Sinds 2012 werkt zij als filmmaker. Als lid van het Youth Advocacy Team van jongeren vredesnetwerk UNOY Peace Builders, lobbyt Ariadne op nationaal en mondiaal niveau voor de erkenning en participatie van jongeren in vrede en veiligheid.

Locatie: Lux
Datum: 2 oktober
Tijd: 19.30 uur
Toegang: € 9,50, voor studenten: € 5,00.

Movies that Matter on Tour is een samenwerking van Movies that Matter, Amnesty Nijmegen, Studentengroep Amnesty Nijmegen en Lux.12 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Twitter

Dubbel Facebook

facebook-eigenlogo

facebook vrouwengroepamnestynijmegen

 

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten.

Login Form