Ezine 44Ezine 44
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Acties in mei

Amnesty Nijmegen voert de hele maand mei mensenrechtenacties.
U vindt ons op 4 mei, 5 mei, 23 mei, 24 mei, 25 mei en 29 mei op diverse locaties in Nijmegen: Keizer Traianusplein, De Lindenberg, Park Brakkenstein en Huis van Compassie.

Verder laten wij u kennis maken met de eerste mensenrechtenverdediger die voor Shelter City naar Nijmegen is gekomen en eren wij onze voorzitter die een koninklijke onderscheiding heeft ontvangen.


4 mei: Dodenherdenking

Amnesty Nijmegen herdenkt ook dit jaar de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in het afgelopen jaar. Twee leden van de groep zullen een krans leggen tijdens de Dodenherdenking op 4 mei bij het Traianusplein.Elk jaar komen er mensen om bij vreedzame demonstraties of tijdens martelingen in politiebureaus of (geheime) gevangenissen. Dit jaar staan we speciaal stil bij de duizenden bootvluchtelingen die het afgelopen jaar in de Middellandse Zee verdronken zijn, tevergeefs op zoek naar een plek in het veilige Europa.


5 mei: Kinderbevrijdingsfestival

Ook dit jaar organiseert het Nijmeegse 4 & 5 mei Comité een feestelijk middagprogramma in De Lindenberg voor kinderen van ± 3-12 jaar.

Op het programma staan: technisch creatief knutselen, circusspelen, mini-disco, schminken, muziektheater, poppentheater, schilderworkshop, dansworkshop, percussieworkshop, streetdanceworkshop en uiteraard 'hand'tekeningen zetten.
Bij de Amnestystand kunnen de kinderen hun handen beschilderen en op een wit laken drukken. Op het einde van de middag maken we een foto van het beschilderde laken. Die foto versturen naar vier gewetensgevangenen uit de Jongerengroetenlijst van Amnesty, tesamen met de getekende kaarten van de kinderen én hun ouders.De vier organisaties/mensen waar we actie voor voeren zijn:

  • Raif Badawi uit Saoudi-Arabië: hij kreeg een straf van 20 x 50 stokslagen en gevangenisstraf omdat hij voor zijn mening uitkwam in een online platform.
  • Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan: zij zijn met valse beschuldigingen vastgezet omdat ze kritisch zijn over de eerste Europese Spelen van juni in hun land.
  • Moses Akatugba uit Nigeria: hij is gemarteld en kan de doodstraf krijgen omdat hij drie telefoons zou hebben gestolen. Moses ontkent die beschuldigingen.
  • Vyhod uit Rusland: deze organisatie komt op voor de LGBT-rechten in eigen land en wordt daarbij stelselmatig tegengewerkt en lastiggevallen.

23-25 mei: SOS Europa tijdens Music Meeting

Music Meeting introduceert hoogwaardige muziek uit alle windstreken die zelden of niet live te horen is in Nederland en Europa. Hierin initieert en ondersteunt het festival grensverleggende projecten van nieuw en onontdekt of onderbelicht talent.

Dit doet Music Meeting met een driedaags internationaal muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt tijdens Pinksteren in het feeërieke Park Brakkenstein te Nijmegen, een uniek landschapspark met de status van rijksmonument.

Amnesty Nijmegen is er bij. Samen met Books 4 Life Nijmegen presenteren we in een eigen stand onze activiteiten. B4L verkoopt voor het goede doel tweedehands boeken waarvan de opbrengst naar o.a. Amnesty gaat. Amnesty vraagt aandacht voor de actie SOS Europa.

Ruim 3.400 mensen die oorlog, vervolging of armoede ontvluchtten op een gammele boot, stierven in 2014 op de Middellandse Zee. Er moeten extra stappen worden ondernomen om te voorkomen dat nog meer vluchtelingen en migranten in de Middellandse Zee verdrinken. De toegezegde hulp van de EU is te laat en te beperkt.

‘Wat we (tijdens een top) in Brussel zagen, ging om het voorkomen van gezichtsverlies, en niet van slachtoffers’, zegt John Dalhuisen, Amnesty International’s directeur voor Europa en Centraal Azië. ‘De inzet van al deze woorden en middelen om dit probleem aan te pakken, suggereert dat de EU-leiders serieus levens willen redden. Maar in werkelijkheid wordt het probleem slechts half aangepakt.’

Tijdens de Music Meeting kunt u deze actie steunen door bij onze stand een handtekening te zetten. Bovendien vragen we de aandacht voor SOS Europa d.m.v. een spel bij de stand.


29 mei: Vrouwenbesnijdenis
Een schending van de mensenrechten?

De Vrouwengroep Amnesty Nijmegen organiseert een avond over 'Vrouwenbesnijdenis - een schending van mensenrechten?'. Enkele onderzoekers en mensenrechtenspecialisten gaan in op de tradities en vooroordelen jegens de besnijdenis van vrouwen.

Sinds de jaren ’90 wordt vrouwenbesnijdenis (ofwel vrouwelijke genitale verminking) door de internationale gemeenschap veroordeeld als een schending van mensenrechten. Het is dan ook een schok om te horen dat er elke dag 6000 meisjes besneden worden. De redenen zijn uiteenlopend, maar de mogelijke gevolgen zijn enorm en er worden al verschillende acties ondernomen om dit tegen te gaan. Door de meisjes educatie te geven, word er een daadwerkelijke daling van de cijfers gerealiseerd. Ze leren de waarheid bij deze traditie. Op sommige plekken worden er nu plaatsvervangende rituelen uitgevoerd. Anderen durven er zelfs een algehele stop op te zetten.

Op 29 mei komen de volgende sprekers aan het woord:

Annemarie Middelburg is onderzoeker bij het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT) aan de Universiteit van Tilburg.

Ellen Vermeulen werkt voor Amnesty. Zij zal het hebben over AI's benadering van vrouwenbesnijdenis en het Amnesty-programma op vrouwenbesnijdenis met lokale partners in Sierra Leone.

Drs. Tom Decates is esthetisch arts. Zijn kliniek in Amstelveen is de enige plek in Nederland waar besneden vrouwen reconstructieve chirurgie kunnen ondergaan. Zijn stelling is: De vrouw die een reconstructie ondergaat zal nooit haar dochter laten besnijden. "Zo hebben we nóg iemand gered."

Speciale gast is Placide Ntole. Het is de eerste mensenrechtenverdediger van Shelter City die naar Nijmegen komt (zie verderop in dit ezine). In Congo houdt hij zich bezig met kinder- en vrouwenrechten. Hij heeft ook met vrouwenbesnijdenis in Oost-Congo te maken gehad.

Locatie: Huis van Compassie - Groenestraat 170
Datum: Vrijdag 29 mei
Aanvang: 20 uur
Inloop: vanaf 19.30 uur
Toegang: gratis


Placide Ntole
De eerste gast van Shelter City Nijmegen

Placide Nyenyezi Ntole (27) is mensenrechtenverdediger in Oost-Congo waar hij zich onder andere voor de rechten van vrouwen en kinderen inzet.

Placide is gast van Shelter City Nijmegen, een project waarbij mensenrechtenverdedigers die ernstig bedreigd worden, tijdelijke opvang geboden wordt. Hier kunnen zij hun werk in veiligheid voort zetten en hun kennis en netwerk verbreden, zodat zij na een paar maanden weer sterker terug kunnen naar eigen land. Tegelijkertijd geven zij ook wat terug aan de stad door bijvoorbeeld op verschillende evenementen te spreken en ervaringen te delen.
Iedereen kan op zijn eigen manier bijdragen aan het project. Zo is er een actie om geld in te zamelen door mee te lopen met de Nijmeegse Vierdaagse: ‘De afstand is niet zo groot als je denkt’. Het geld dat daarmee opgehaald wordt, zal besteed worden aan een ‘rugzakje’ voor de mensenrechtenverdedigers, iets wat zij mee terug kunnen nemen naar hun land voor het bevorderen van hun projecten daar.


Mensenrechtenbuddies gezocht
Daarnaast kunnen vrijwilligers zich opgeven om de mensenrechtenverdedigers tijdens hun verblijf te begeleiden bij lezingen/symposia/debat, uitstapjes naar musea/parken/steden of alledaagse activiteiten als een lunch of wandeling.
Engels spreken is vereist, Frans spreken is een pre voor onze eerste gast Placide. Geïnteresseerden kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lespakket 'Wie verdedigt de mensenrechtenverdedigers?'
De Scholengroep is bezig met de ontwikkeling van een lespakket voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Vanaf eind mei zal het pakket gratis te downloaden zijn via onze website. Wij zullen het lespakket ook aankondigen via de sociale media. U kunt in juni of juli een les laten vergezellen van een bezoekje van Placide aan uw school. Ook daarvoor kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd...


Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om onze voorzitter van Amnesty Nijmegen, Harry de Ridder, te benoemen tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op donderdagavond 23 april speldde burgemeester Bruls hem het lintje op voor zijn 35-jarige inzet als actief lid van Amnesty Nijmegen, omringd door familieleden, vrienden, Amnestyleden, vertegenwoordigers van bevriende organisaties en van de universiteit waar hij werkt.


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

12 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Twitter

Dubbel Facebook

facebook-eigenlogo

facebook vrouwengroepamnestynijmegen

 

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten.

Login Form