Ezine 45Ezine 45
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Mensenrechtenacties

Deze zomer vragen we opnieuw veel aandacht voor de positie van lgbt'ers* wereldwijd aan de hand van de actie Walk The Rainbow.
Deze zomer nemen we ook afscheid van Placide Ntole, de eerste mensenrechtenverdediger die drie maanden bij ons te gast was in kader van het Shelter City-programma. Hij vertelt hoe hij die drie maanden ervaren heeft.

In dit Ezine kijken we ook vooruit naar het Vredesfestival (september), de Movies That Matter On Tour-voorstellingen (vanaf oktober) en de Movies That Matter-schoolvoorstellingen (vanaf 2016). Speciale aandacht vragen we ook voor de Schrijfmarathon (december). Bent u lid van een organisatie of sportclub of werkt u in een bedrijf? Dan kan uw logo op onze posters komen te staan. Hoe? Dat kunt u verderop lezen...

* LGBT is een Engelse afkorting voor Lesbians, Gays, Bisexuals en Transgenders.


Walk The Rainbow - Roze Woensdag

In 7 landen krijg je voor homoseksualiteit een tegoedbon voor de doodstraf. In 76 buitenlanden is homoseksueel gedrag strafbaar. In nog meer landen kunnen lgbt’s niet leven naar hun geaardheid door het gure maatschappelijke klimaat.

Mensenrechtenstrijders die voor hen opkomen, riskeren hun leven en juist voor hen is ondersteuning nodig: hulp van advocaten, regelen van documenten, verschaffen van schuilplaatsen, trainen om hun communicatie te beveiligen, maar soms ook heel materieel, bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe computers. Die steun biedt het PRIDE-fonds, de samenwerking van COC en Amnesty.

Wat doen wij in en vanuit Nijmegen? Walk the Rainbow geeft de problemen en de strijd van onze roze broeders en zusters in het buitenland extra aandacht en zamelt geld voor hen in via PRIDE.

Postzegels
Zo verkopen we speciale postzegels onder het motto “Actie 10 voor 10”, 10 zegels voor 10 euro. Je kunt ze gewoon kopen en gebruiken om Walk the Rainbow de wereld in te sturen. Maar je kunt ze ook kopen als collectors item! Waar? Bij de onvolprezen De Feeks en bij Sebastien F, maar ook op andere plekken in de stad en bij verschillende gelegenheden.

De eerste postzegels zijn gekocht door wethouder Frings én door directeur Nazarski van Amnesty Nederland.

Sponsorloop
Vierdaagselopers kunnen zich laten sponsoren ten bate van Walk the Rainbow. Zij zijn te herkennen aan hun t-shirts met logo en regenboogveters, die ieder meekrijgt. Een donatie van Stichting Roze Woensdag. Het deelnemersgeld voor deze site van €19,50 krijgen de lopers bij voltooiing terug. Dit sympathieke gebaar wordt gedaan door Breaking the Silence, werkgroep van COC Nijmegen. Dus loop je mee of ken je iemand die meeloopt, of wil je gewoon steunen, of ben je gewoon nieuwsgierig of er bekenden op staan, klik jezelf even naar de site. 

Roze Woensdag op het Faberplein
Op Roze Woensdag is het Faberplein domein van Walk the Rainbow. Tussen 13 en 16 uur, gaat de collectebus rond. Pas bij het bereiken van bepaalde limieten zwaaien een voor een de traliedeuren open om de twee gevangenen te bevrijden. U zult hen vast herkennen ( .....?). Waarom ze gevangen zitten en wat ze zoal hebben mee gemaakt, daarover vertellen die mensenrechtenactivisten aan de roze reporters. Zij zijn de hele middag in touw om te informeren, aan te moedigen en te vermaken. Kom kijken en luisteren op het Faberplein, waar de duizenden lopers de laatste stappen zetten van dag twee van de Vierdaagse 2015.


Vredesfestival - Wat betekent vrede voor jou?

Studio 104, Ambassade voor PaxVrede in Nijmegen 2015, organiseert een spectaculair festival ter ere van de Vredesweek. Amnesty Nijmegen is er uiteraard bij...

In samenwerking met Stichting de Kaaij organiseert Studio 104 onder de Waalbrug bij de Lindenberghaven een festival voor jong en oud met (gratis) muziek, theater, dans, clowns enz. Het Vredesfestival is de start van de Vredesweek van 19-27 september. Amnesty is een van de vele organisaties die met allerlei vredesactiviteiten en evenementen een bijdrage leveren aan de Vredesweek. Zie hier voor meer informatie.

'Wat Betekent Vrede Voor Jou?'
Op 19 en 20 september worden tijdens het Vredesfestival op een groot outdoor-scherm tekeningen en cartoons getoond onder het motto: 'Wat betekent vrede voor jou?'. Wij dagen kinderen, jongeren en volwassenen uit om een of meer tekeningen, cartoons of een stripverhaaltje in te sturen. Deze worden samen met tekeningen van asielzoekers (jong en oud) vertoond. Zo krijgen we een mooie afspiegeling van hoe we in Nijmegen over vrede denken.

Stuur voor 15 augustus je tekening(en), cartoon(s) en/of stripverhaal naar: Studio 104, Ubbergseweg 106, 6522 KL Nijmegen.

Let op: je tekening/cartoon/stripverhaal dient een liggend A4-formaat (29,7 cm breedte x 21 cm hoogte) te hebben. Vermeld daarbij je voornaam en leeftijd.


Movies That Matter On Tour

Lux, Amnesty Nijmegen en Studentengroep Amnesty Nijmegen slaan de handen ineen. Gedurende het seizoen 2015-2016 zijn de filmvoorstellingen van Movies that Matter On Tour te zien in LUX.

Movies that Matter vertoont jaarlijks de allerbeste mensenrechtenfilms. De films snijden maatschappelijke thema’s aan op een indringende manier. Films die ogen openen, informeren en inspireren. Acht van de beste films gaan ‘On Tour’ naar theaters in vijftien verschillende plaatsen in Nederland. 
Het On Tour-programma loopt van oktober t/m mei. Vanaf het seizoen 2015/2016 doet Lux mee, in samenwerking met Amnesty Nijmegen en de Studentengroep Amnesty Nijmegen die zullen zorgen voor een verdiepingsprogramma bij de films.
Na de zomervakantie zal elke maand een mensenrechtenfilm worden aangekondigd via de folders, websites, tweets en facebookpagina’s van Lux, Amnesty Nijmegen en Studentengroep Amnesty Nijmegen.

De eerste On Tour-film is 'We come as friends' (5 oktober). De filmmaker Hubert Sauper trekt naar Afrika om hedendaags kolonialisme in beeld te brengen. Met een zelfgebouwde vliegmachine bezoekt hij plekken in Zuid-Soedan om de verhalen van inwoners te horen. Onthutsend verslag van de gevolgen van modern kolonialisme in Zuid-Soedan, waar Amerikanen en Chinezen het land exploiteren.Terwijl het kersverse land zich langzaam maar zeker in een oorlog begeeft, zoekt een stoet buitenlandse investeerders naar mogelijkheden om het grondgebied te exploiteren, onder het mom van het brengen van beschaving.


Movies That Matter Schoolvoorstellingen

In 2016 worden er speciale ‘Movies that Matter-schoolvoorstellingen’ georganiseerd voor middelbare scholen en mbo’s door Lux Educatie en de Scholengroep Amnesty Nijmegen.

Na de zomervakantie wordt de onderwijsselectie bekend gemaakt: vier films met thema’s die een jonge doelgroep aanspreken en die belangrijk zijn om te behandelen met de klas.
Scholen kunnen een filmvoorstelling in LUX boeken op de aangegeven data (data worden in september bekend gemaakt). Er is gratis lesmateriaal beschikbaar en de film wordt altijd na afloop besproken met de zaal. Er daarbij dieper ingegaan op het thema en op de filmbeleving. Als voorbereiding van het bezoek aan LUX of als verwerking achteraf verzorgt de Scholengroep van Amnesty Nijmegen gratis gastlessen op scholen.
Schoolvoorstelling (en gastles) boeken? Neem contact op met Annelot Tijs, programmamaker Educatie van LUX: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 024-3816830.


Oproep Schrijfmarathon

Op 10 december 2015, de Dag van de Mensenrechten, houdt Amnesty International de Schrijfmarathon. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechten-schendingen. Ook in Nijmegen worden op 10 december tussen 09-21 uur brieven geschreven voor mensenrechtenactivisten en gewetensgevangenen.

In Nijmegen doen we mee met een schrijfmarathon die 12 uur zal duren. Iedereen die een of meer brieven wil schrijven, is van harte welkom. Maar we vragen ook organisaties, sportclubs, koren, winkeliersverenigingen, bedrijven, politieke partijen en anderen in georganiseerd verband om gedurende één uur (van 09-10 uur, van 10-11 uur enz.) het schrijfwerk op zich te nemen.

Ook uw organisatie, sportclub of bedrijf kan intekenen. Als u met minimaal zes mensen intekent, komt uw organisatie met naam en logo op alle posters vermeld en in de publiciteit die wij gaan verzorgen. Voor meer informatie en aanmelding kunt u tot 1 augustus contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


De ervaringen van Placide Ntole

Het Shelter City-programma in de stad Nijmegen heeft mij veel waardevolle ervaringen gebracht die mij zullen helpen bij mijn werk als mensenrechtenverdediger in de Democratische Republiek Congo.

Tijdens mijn verblijf heb ik onder andere deelgenomen aan verschillende lezingen, bijeenkomsten en conferenties over mensenrechten, waaronder die van Amnesty Nijmegen, Humanity in Action en War Child. Deze kansen om mijn verhaal te mogen delen hebben mij verrijkt, bemoedigd en gerustgesteld. Ik ben erg dankbaar voor de mogelijkheden die ik hiertoe gekregen heb.

Ik heb meer hoop gekregen dat vrede tussen Congo, Rwanda en Burundi mogelijk is. Door meer te leren over de geschiedenis van oorlog en conflict tussen Nederland en Duitsland en hoe deze twee landen nu in vrede naast elkaar bestaan, ben ik ervan overtuigd dat het in ons gebied ook mogelijk is dit te bereiken. Evenementen die mensen van verschillende afkomst bij elkaar brengen, zoals ik hier heb gezien bij de Music Meeting, zullen daaraan bijdragen.

Shelter City gaf me ook de mogelijkheid om in contact te komen met verschillende mensen in Europa, waar ik veel steun aan zal hebben bij het voortzetten van mijn werk om de mensenrechtensituatie in DRC te verbeteren. Daarnaast heb ik de kans gekregen om mijn Engels te verbeteren wat daar verder aan zal bijdragen.

Kortom, mijn ervaringen met Shelter City Nijmegen hebben mij verrijkt en zullen mij helpen bij mijn werk in DRC. Mijn herinneringen aan Nijmegen en alle mensen die ik hier heb ontmoet zijn mij erg dierbaar en zullen mij kracht geven om mijn werk voort te zetten.


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

12 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Twitter

Dubbel Facebook

facebook-eigenlogo

facebook vrouwengroepamnestynijmegen

 

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten.

Login Form