Ezine 46Ezine 46
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Kinder- en mensenrechten

Deze digitale nieuwsbrief zit boordevol actienieuws. Nieuws over kinderrechten n.a.v. de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november en nieuws over mensenrechten n.a.v. de Internationale Dag van de Rechten van de Mens op 10 december. Op en rondom deze dagen hebben wij een thema-avond over het recht op onderwijs, een schrijfmarathon, een mensenrechtenlezing en twee films uit het aanbod van Movies That Matter On Tour. Wij laten u kennis maken met mensenrechtenverdediger Lydia uit Kenia en wij plaatsen enkele oproepen. Kortom: het wordt een drukke maand!


Heeft elk meisje recht op onderwijs?

Als alle meisjes onderwijs zouden volgen, zou zowel de kindersterfte als de bevolkingsgroei dalen. Op school leer je veel zaken die een goede gezondheid bevorderen. Meisjes die naar school zijn geweest trouwen later en ze leren op school wat gezinsplanning is; ze hebben een eigen inkomen en kunnen beter voor zichzelf opkomen.

Reden genoeg om u namens de Vrouwengroep en de Scholengroep van Amnesty Nijmegen uit te nodigen voor de thema-avond 'Heeft elk meisje recht op onderwijs?'.Esther Roelofsen en Eline van Haandel van Cross Your Borders belichten het onderwijs voor meisjes in relatie tot andere mondiale problemen; daarbij hebben ze ook aandacht voor de Nederlandse situatie en betrokkenheid.

Janna Pots
vertelt over haar ervaringen in het onderwijs in Ghana. Ze heeft daar les gegeven aan weeskinderen en op een school met verstandelijk gehandicapte kinderen. Janna is inmiddels docente op een basisschool in Utrecht.

Speciale gast is Lydia uit Kenia. Zij is de tweede mensenrechtenverdediger van Shelter City die drie maanden te gast is in Nijmegen (zie verderop in dit ezine). Zij vertelt over haar werk en ervaringen.

We tonen ook een fragment uit de film Buddha Collapsed out of Shame van de Iraanse regisseuse Hana Makhmalbaf. Zij geeft een beeld van de situatie van meisjesonderwijs in Afghanistan.

Tenslotte testen we de kennis bij het publiek in de Grote Onderwijsmeisjes Quiz

Datum: 26 november
Locatie:
De aula van basisschool de Muze 
Adres:
Limoslaan 25 in Nijmegen. 
Start
: 20.00 u., de inloop is vanaf 19.30 u.
Toegang
: gratis.


Schrijfmarathon

Op 10 december 2015, de Dag van de Rechten van de Mens, organiseert Amnesty International een Schrijfmarathon. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Ook in Nijmegen worden op die dag tussen 09.00 en 21.00 uur brieven geschreven. Doe mee!

Het schrijven van brieven zit in de genen van Amnesty. Miljoenen zijn er geschreven. Ze vroegen met succes om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Ze gaven hoop aan mensenrechtenactivisten. Ze drongen aan op het terugdringen van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze bewezen dat ‘gewone’ burgers zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.Op donderdag 10 december worden ook in Nijmegen brieven geschreven, in de Bibliotheek Mariënburg, de hoofdvestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid.

In Nijmegen doen we mee met een schrijfmarathon die 12 uur zal duren. Iedereen die een of meer brieven wil schrijven, is van harte welkom. Wij zorgen i.s.m. Coffeelovers voor koffie en thee als 'beloning' voor het schrijfwerk.

We hebben ook groepen en organisaties gevraagd om in georganiseerd verband gedurende één van de 12 uren het schrijfwerk op zich te nemen. U zult daar ondermeer aantreffen: de Openbare Bibliotheek Gelderland-Zuid, Ieder 1 Gelijk, Stichting Gast, Books 4 Life, Radboud Universiteit Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Reflects en Masterpeace. Namens Gemeente Nijmegen zal Wethouder Helmer-Englebert de Schrijfmarathon openen.

Tussen het schrijfwerk door zorgen we ook voor verpozing in de vorm van poezië en muziek. Niet minder dan 11 Nijmeegse dichters zullen enkele gedichten uit eigen werk voordragen: Frouke Arns, Jeu Constens, Marijke Hanegraaf, Jan Hardeveld, Sander Meij, Hans Rothuizen, Charlotte Selten-Litmaath, Qader Shafiq, Liesbeth Ulijn, Victor Vroomkoning en Harry van de Vijfeijke.

De 'straatpianiste' Rhea Elise komt spelen. En onze eigen Nijmeegse Annie mag uiteraard ook niet ontbreken.

Maar we vergeten uiteraard niet om wie het echt draait, de mensen waar we voor schrijven:

Met uw hulp kunnen we de Schrijfmarathon 2015 ook in Nijmegen tot een succes maken! Doe mee en schrijf met ons mee. U kunt de hele dag tussen 9 en 21 uur terecht in bibliotheek Mariënburg.

schrijfmarathonanimated

Datum: 10 december
Locatie
: Openbare Biblitheek Mariënburg
Adres
: Mariënburg 29 in Nijmegen.
Tijden: 9.00 u. tot 21.00 u.

Mensenrechtenlezing

Radboud Reflects organiseert op 8 december samen met Amnesty Nijmegen en Lux een tweejaarlijkse mensenrechtenlezing rondom de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, ditmaal met socioloog Willem Schinkel.

willemschinkel 'Drone surveillance' reduceert mensen tot schermweergaves. Verandert daardoor de waarde van een mensenleven? Wat is het gevolg voor de mensenrechten?
Socioloog Willem Schinkel geeft in deze Mensenrechtenlezing zijn visie. Evert van der Zweerde, politiek filosoof aan de Radboud Universiteit, leidt het gesprek.

De Afghaanse schrijver Qader Shafiq, presenteert voorafgaand aan de lezing het project Shelter City Nijmegen.

Datum: dinsdag 8 december 2015
Tijd: 19.30 - 21.30 uur
Locatie: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen

Inschrijven: Voor leden, donateurs en sympathisanten van Amnesty is de lezing gratis.

Klik hier volgt de instructies:
Vul het formulier in. Onderaan zie je staan: Gereduceerd tarief € 0.00 (Genodigde)
Op het vak ernaast zie je staan: Kies (keuze uit 1 - 5) voor aantal kaartjes.
Daaronder staat: Genodigde via
Daaronder vul je op de lege regel in: Amnesty Nijmegen


Drone en The President

'Drone' en 'The President' zijn de derde en vierde film van Movies That Matter on Tour van seizoen 2015/2016. Er volgen er daarna nog vier.

Drone
Doordat de dronetechnologie zich veel sneller ontwikkelt dan het internationaal recht, is het nog altijd schimmig wanneer de inzet van drones legitiem is. Desondanks voert de CIA in Pakistan al jaren drone-aanvallen met vele burgerslachtoffers. 'Drone' vertelt de schokkende verhalen van nabestaanden van droneslachtoffers, van bevlogen mensenrechtenadvocaten, én van dronefabrikanten en -piloten.The President
In deze zwartkomische satire slaat een dictator na een staatsgreep op de vlucht, samen met zijn kleinzoon die in de 'waarom-fase' zit. Vermomd als straatmuzikant komt hij oog in oog te staan met mensen die jarenlang te lijden hadden van geweld, armoede en onderdrukking tijdens zijn regime.

Data: 7 december (Drone) en 18 januari (The President)
Tijd: 19.30 u.
Locatie: Lux
Toegang: € 9,-, met Studentenpas € 5,-


Lydia - Shelter City

Op 24 september is de tweede mensenrechtenverdediger van het Shelter City-project naar Nijmegen gekomen: Lydia. Zij zal tot half december in Nijmegen te gast zijn.

lydia Lydia komt uit Kenia. Zij zet zich in voor landrechten. Op basis van verouderde koloniale wetten bezitten de boeren de grond die zij bewerken niet. Ook al bewerkt je familie al vijftig jaar hetzelfde stukje land, dan nog kun je van de ene op de andere dag het land kwijtraken. Een groot probleem zijn ook de waterrechten die oneerlijk verdeeld zijn. Lydia is omwille van haar werk al diverse malen met de dood bedreigd.

Lydia zal bij verschillende activiteiten aanwezig zijn.
Voor meer informatie over haar en haar werk kunt u contact opnemen met coördinator Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Shelter City.


Oproep

Amnesty Nijmegen is een actieve groep met zo'n 35 actieve leden. Omdat we zo'n grote variatie aan activiteiten opzetten, kunnen we wel wat hulp gebruiken. We zoeken de volgende mensen:

  • Flexwerkers: Geen zin om te vergaderen, maar je hebt wel zin en tijd om eenmalig of af en toe wat voor de mensenrechten te doen? Dan is 'flexwerker' wat voor u! U kunt denken aan standwerk, meedoen met de Music Meeting, een actie tijdens de Internationale Dag van de Rechten van de Mens of een actuele actie tijdens de Vierdaagse en Zomerfeesten. 
  • Scholenwerkers: De Scholengroep geeft gastlessen op basisscholen, in alle typen voortgezet onderwijs (vmbo/havo/vwo) en beroepsonderwijs (ROC).
    De groep geeft les over uiteenlopende onderwerpen: rechten van het kind, vluchtelingen, doodstraf, democratie en dictatuur, economische, sociale en culturele rechten, filosofie en mensenrechten enz. Vindt u het leuk om voor de klas te staan en/of eigen materiaal te ontwikkelen? Dan is scholenwerker wat voor u!
  • Collectanten: Van 13 tot 19 maart 2016 gaan er weer collectanten voor ons op pad. Collectanten worden begeleid door wijkhoofden en collectecoördinatoren. Nieuw is dat onze collectanten meedoen met een proef met pinbetalingen. Bent u bereid om een of meer dagen met een collectebus langs de deur te gaan, dan horen wij graag van u!
Heeft u voor een van onze activiteiten interesse, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   paperli 

12 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Twitter

Dubbel Facebook

facebook-eigenlogo

facebook vrouwengroepamnestynijmegen

 

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten.

Login Form