Ezine 47


Ezine 47
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Van 'mensenrechtenverdediger' tot 'buitenlandse agent'

In deze Ezine besteden we aandacht aan een thema-avond ter ere van Internationale Vrouwendag en twee bijzondere mensenrechtenfilms in Lux, maar we hebben ook aandacht voor de mensenrechtenverdediger Zafar die komende week drie maanden in Nijmegen komt te wonen en voor de 'buitenlandse agent' Pskoviet Leff Schossberg. En laten we de jaarlijkse Amnesty-collecte in maart niet vergeten.


9 maart: Thema-avond 'Seksuele Vrijheid'

Op 9 maart organiseert de Vrouwengroep een thema-avond over Seksuele Vrijheid ter ere van Internationale Vrouwendag op 8 maart. We hebben twee interessante gastsprekers: Ine Vanwesenbeeck die zal spreken over 'Seksuele vrijheid en rechten: verleden, heden, toekomst' en Marijke Naezer die dieper in zal gaan op haar onderzoek naar hoe jongeren in de sociale media omgaan met seksualiteit.

Thema-avond Seksuele Vrijheid

Ine Vanwesenbeeck is medewerker van Rutgers en hoogleraar Seksuele Ontwikkeling, Diversiteit en Gezondheid aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Haar specialisaties zijn onder meer gender en seksualiteit, heterorelaties, seksuele agressie en slachtofferschap en de gezondheid en rechten van sekswerkers.

Marijke Naezer werkt als promovendus bij het Institute for Gender Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze onderzoekt hoe jongeren (12-18 jaar) vormgeven aan seksualiteit via sociale media. Op 9 maart gaat Marijke daarover in gesprek met de 18-jarige Sarah Schaminee.

Datum: 9 maart
Locatie: De Lindenberg, Ridderstraat 23 te Nijmegen
Inloop: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis, mannen zijn ook welkom!


Zafar bezoekt Nijmegen

Begint maart komt de Pakistaanse journalist Zafar naar Nijmegen. Hij is gast van Shelter City Nijmegen, een project waarbij mensenrechtenverdedigers die ernstig bedreigd worden, tijdelijke opvang geboden wordt. Hier kunnen zij hun werk in veiligheid voortzetten en hun kennis en netwerk verbreden, zodat zij na drie maanden weer sterker terug kunnen naar eigen land.

Mensenrechtenbuddies gezocht

Amnesty Nijmegen en Shelter City zoeken 'buddies', vrijwilligers die Zafar willen begeleiden tijdens zijn verblijf bij lezingen/symposia/debat, uitstapjes naar musea/parken/steden of alledaagse activiteiten als een lunch of wandeling. Interesse? Neem dan contact met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Shelter City.

Over zijn werk is ook een Nederlands- én Engelstalig lespakket beschikbaar. U kunt hem ook 'boeken' voor een klassegesprek met leerlingen van het voortgezet of beroepsonderwijs. Neem daarvoor contact met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Movies that Matter on Tour

'Nice People' en 'NN' zijn de zes en zevende film van Movies That Matter on Tour van seizoen 2015/2016. Het gaat om twee totaal verschillende films.

Nice People
Komische feel-good docu over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, wonend het ‘vriendelijke’ Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, willen ze meedoen aan de wereldkampioenschappen Bandy in Siberië.

Nice People

NN
Bij opgravingen in Peru vindt een team van forensisch antropologen twintig jaar na het politieke geweld de stoffelijke resten van een onbekende persoon. De enige aanwijzing voor de mogelijke identiteit is een vervaagde foto die in de kleren van het lijk verstopt zit. Fidel, een bedachtzame onderzoeker, trekt zich de zaak aan. Zeker wanneer er een vrouw opduikt die hoopt haar jaren geleden verdwenen echtgenoot terug te vinden. Fidel kampt met het morele dilemma tussen de menselijke en wetenschappelijke benadering van het onderzoek.

Data: 21 maart (Nice People) en 25 april (NN)
Tijd: 19.30 u.
Locatie: Lux
Toegang: € 9,-, met Studentenpas € 5,


Mensenrechtenfilms voor VO en MBO

Lux-Educatie en de Scholengroep Amnesty Nijmegen slaan de handen ineen. Vanaf maart 2016 worden er speciale ‘Movies that Matter-schoolvoorstellingen’ georganiseerd voor middelbare scholen en mbo’s.

Movies that Matter vertoont films met thema’s die een jonge doelgroep aanspreken en die belangrijk zijn om te behandelen met de klas. Scholen kunnen een filmvoorstelling in LUX boeken op de aangegeven data. Er is gratis lesmateriaal beschikbaar en de film wordt altijd na afloop besproken met de zaal.

Als voorbereiding van het bezoek aan LUX of als verwerking achteraf verzorgt de Scholengroep van Amnesty Nijmegen gratis gastlessen op scholen bij vijf verschillende films. Klik hier voor meer informatie en voor het boeken van schoolvoorstellingen en/of gastlessen.


13-19 maart Collecteweek

CollecteweekCollectanten gezocht!

Amnesty is een A-merk
Amnesty heeft een grote naamsbekendheid en wordt breed gewaardeerd
om haar voortdurende strijd voor mensenrechten,
om haar betrouwbaarheid door nauwgezet onderzoek te plegen,
om haar lef om vriend en vijand te confronteren,
om haar activiteiten voor bewustwording
o.a. in de schrijfmarathons en het scholenwerk.

Amnesty is een A-merk als het op goedgeefsheid van mensen aankomt.
De collectebussen worden goed bedeeld

Maar Amnesty dreigt een B-merk te worden bij gebrek aan Collectanten

Vandaar deze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:
Kom een uurtje helpen met de collecte
ergens in de collecteweek
van 13 tot en met 19 maart

Houd de A van Amnesty hoog!


Nieuws uit Pskov

Aanhakend bij de Stedenband Nijmegen-Pskov ondersteunde Amnesty Nijmegen sinds 2003 Vece de belangrijkste mensenrechtenorganisatie van Pskov. Vece is inmiddels ter ziele, maar andere mensenrechtenorganisaties gaan wel door. Amnesy Nijmegen blijft actief voor de mensenrechten met de Steungroep Mensenrechten Pskov.

Het stoppen van Vece heeft te maken met vergrijzing van de groep (Venedikt, de voorzitter, is nu 73 jaar en zijn gezondheid gaat achteruit) en met een gebrek aan perspectief. Venedikt is niet verbitterd. “Zeg maar in Nijmegen dat ik nu uitslaap en een biertje drink”. Bij ons afscheid zei hij nog: “Ooit zal Pskov net zo mooi worden als Nijmegen”.

De organisatie Memorial, die de slachtoffers van de politieke repressie tijdens het commu-nisme herdenkt, is nog wel actief. De vrienden van de in 2014 vermoordde dissidente priester vader Pavel Adelgeim zijn ook actief. Ze geven zijn artikelen en preken uit, hebben een mooie website, een tentoonstelling, helpen zijn weduwe en organiseren jaarlijks een herdenking.

SchossbergOok de oppositiepartij Jabloko is nog actief, maar wordt tegengewerkt. Ze hadden nog een vertegenwoordiger in de duma (het parlement) van de provincie, Leff Schossberg. Maar hij is onlangs uit de duma gezet, formeel omdat hij lid was geweest van een organisatie, die nu als een buitenlandse agent is weggezet, de onbekende organisatie Vosrozjdjénije. De werkelijke reden is waarschijnlijk dat Schlossberg zich openlijk heeft uitgesproken tegen de Russische inmenging in Oekraïne. Eind 2015 kreeg Schlossberg er lucht van dat ergens in Pskov soldaten begraven zouden worden, die in Oekraïne gesneuveld zouden zijn. Hij ging daar toen op af, maar werd tegengehouden. Later werd hij op straat door enkele onbekenden in elkaar geslagen. Hij belandde in het ziekenhuis, waar hij gelukkig weer heel uit gekomen is.

De kleine werkgroep gaat wel door met het onderhouden van contacten met Pskov, hetgeen door Facebook en Skype een stuk gemakkelijker is geworden. Klik hier voor meer informatie.


Een nieuwe website

Amnesty Nijmegen heeft een nieuwe website, maar met de oude, vertrouwde url: www.amnestynijmegen.nl.

Onze website heeft een nieuwe slideshow met grote afbeeldingen (zo'n 1000 pixels) en een verbeterde indeling. Nieuw is ook een aparte fotogalerij met 12 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen.

12 bijzondere momenten
Verkleinde weergave

Wij nodigen u uit om een keer rond te kijken wat daar allemaal te vinden is...


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

      paperli

12 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Twitter

Dubbel Facebook

facebook-eigenlogo

facebook vrouwengroepamnestynijmegen

 

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten.

Login Form