Ezine 48

Ezine 48
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

De M zit in de Maand, de M van Mensenrechten

In de maand mei besteden we altijd veel aandacht aan diverse acties op het gebied van de mensenrechten, met voor elk wat wils: een tentoonstelling, een film, een lezing, een herdenking, twee totaal verschillende festivals en verschillende schrijfacties. Keuze genoeg!


Post uit de vergetelheid - Waarom schrijf je me niet?

Afgelopen 18 april is de tentoonstelling 'Post uit de vergetelheid' geopend door de bekende NOS-journalist Ad van Liempt. door de voorzitter van Lotty Veffer Foundation Peter Witte en door onze voorzitter Harry de Ridder. De tentoonstelling is nog tot 30 mei in de Openbare Bibliotheek Mariënburg gratis te bezoeken.

‘Post uit de vergetelheid’ is een reizende tentoonstelling met authentieke brieven en briefkaarten uit getto’s en nazi-kampen. De tentoonstelling volgt de reis van drie hoofdpersonen –een pubermeisje, een verzetsman, een jonge man– en hun familie vanuit hun woonplaats in Nederland langs kampen en getto’s. Hun geschiedenis wordt in korte films verteld door drie vertellers: Karsu over het Joodse meisje Wanda Verduin, Ad van Liempt over de verzetsman Nico Peeters en Natascha van Weezel over de Joodse jongeman Jules Schelvis.
De tentoonstelling toont (replica’s van) unieke poststukken, brieven en postzegels als historische sporen uit het netwerk van de vernietiging. Verzonden uit vreemde oorden, waarvan de ontvangers vaak nog nooit hadden gehoord en die nu bekend zijn als namen des onheils: Auschwitz, Dachau, Theresienstadt.De tentoonstelling gaat ook in op de vraag welke betekenis dit verhaal over communicatie, censuur, misleiding en privacy(verlies) heeft voor nu. En daar komt Amnesty in beeld. Brieven schrijven is de corebussiness van Amnesty. Jaarlijks worden er namens Amnesty-sympathisanten honderdduizenden brieven verstuurd. Tijdens de tentoonstelling vragen we aandacht voor de bekende blogger en internetactivist Raif Badawi uit Saudi-Arabië en voor Teodora Del Carmen uit El Salvador. Zij kreeg een miskraam, maar werd gearresteerd omdat ze haar baby zou hebben vermoord. Bij het stemhokje in de tentoonstelling liggen voorbeeldteksten die u kunt gebruiken voor uw groeten of uw brief.


4 mei: Dodenherdenking

Amnesty Nijmegen herdacht voor de vijftiende keer op rij de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in het afgelopen jaar tijdens de Dodenherdenking op 4 mei bij het Traianusplein.

Elk jaar komen er mensen om bij vreedzame demonstraties of tijdens martelingen in politiebureaus of (geheime) gevangenissen. Ook dit jaar staan we speciaal stil bij de duizenden bootvluchtelingen die het afgelopen jaar in de Middellandse Zee verdronken zijn, tevergeefs op zoek naar een plek in het veilige Europa.


5 mei: Kinderbevrijdingsfestival

Ook dit jaar organiseert het Nijmeegse 4 & 5 mei Comité een feestelijk middagprogramma in De Lindenberg voor kinderen van ± 3-12 jaar.

De formule is traditie, de inhoud is elk jaar wat anders. Wat is er allemaal te doen? Muziek, tweemaal een kinderconcert, er is een poppentheater. Er zijn mee-doeworkshops percussie, dans, streetdance, schilderen en een workshop met het Technisch Creatief Centrum (+ 6 jaar). Schminken betaal je direct. Amnesty International, mini-disco, en circusspelen zijn gratis voor alle leeftijden.

Amnesty Nijmegen wil kinderhandtekeningen verzamelen. Met behulp van verf en hun handen maken ze letterlijk een “hand”tekening. Deze komen op een groot wit doek en hiervan worden vervolgens ansichtkaarten gemaakt om op te sturen naar twee gewetensgevangenen uit de Jongerengroetenlijst. Daarnaast kunnen er buttons gemaakt worden!

Klik hier voor meer informatie van het Nijmeegs 4 & 5 Mei Comité.


14-16 mei: Music Meeting

Tijdens de Music Meeting, het pinksterweekend op 14, 15 en 16 mei, vraagt Amnesty Nijmegen aandacht voor de mensenrechten d.m.v. een handtekeningenactie over de veiligheid van kwetsbare vluchtelingen en een schrijfactie voor een Iraanse filmmaker en twee Iraanse muzikanten omdat ze propaganda zouden hebben verspreid.
Amnesty deelt haar stand met haar partner Books 4 Life Nijmegen. Wij zoeken nog enkele mensen die ons willen helpen in de stand (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!).


De beste muziek die je zelden ziet
Music Meeting introduceert hoogwaardige muziek uit alle windstreken die zelden of niet live te horen is in Nederland en Europa. Hierin initieert en ondersteunt het festival grensverleggende projecten van nieuw en onontdekt of onderbelicht talent.


23 mei: Filmdebat Guantanamo's Child

Volgens de een is hij een genadeloze terrorist. Volgens de ander is hij een naïeve jongen, een weerloos kind dat op ongelukke wijze op de verkeerde plek terechtkwam. Als Omar Khadr 15 jaar is wordt hij in 2002 vanwege zijn betrokkenheid bij een aan Al Qaida gelieerde groepering gevangengenomen door Amerikaanse troepen.

De tiener belandt zonder rechtsbijstand en zonder proces in gevangenenkamp Guantánamo Bay, waar hij jarenlang is gemarteld. Na zijn overplaatsing naar een Canadese cel komt hij in mei 2015 onverwachts vrij. Vanuit zijn nieuwe verblijfplaats blikt hij samen met zijn raadsman terug op zijn rol in de oorlog. Opnames van zijn aanhouding passeren de revue, evenals beelden van verhoren met de Canadese geheime dienst en gesprekken met oud-militairen en celgenoten.
Naïef of gewetenloos, geleidelijk rijst zo de filosofische vraag of je een kind zijn daden volledig kunt aanrekenen...

Datum: 23 mei
Tijd: 19.30 u.
Locatie: Lux
Toegang: € 9,-, met Studentenpas € 5,

Movies that Matter on Tour is een samenwerking van Movies that Matter, Amnesty Nijmegen, Studentengroep Amnesty Nijmegen en Lux.


Opbrengst Collecteweek

In de week van 13 t/m 19 maart zijn tientallen collectanten in de weer geweest om in de straten en aan de huizen te collecteren. De collecteweek was nu later in het jaar en dus konden we profiteren van langer licht en hogere temperaturen. Anderzijds is het collecteseizoen al wat langer aan de gang, waardoor sommige mensen reageren met 'Alweer een goed doel'.

We hebben met zijn allen € 17.689,19 opgehaald, minder dan vorig jaar, maar met minder collectanten en een hoger gemiddelde toch een prima resultaat. Een deel van de opbrengst mag de afdeling Nijmegen besteden aan eigen activiteiten. En dat zijn er vele:

  • Nijmegen heeft een grote en actieve scholengroep die van basisschool tot universiteit zich presenteert.
  • Op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens (10 december) werd een grote schrijfmarathon gehouden in de Openbare Bibliotheek Mariënburg.
  • De eveneens grote Vrouwengroep organiseerde dit jaar met succes rond 8 mei een thema-avond over Seksuele Vrijheid.
  • Op festivals zien we Amnesty Nijmegen in kramen, altijd met petities, binnenkort weer tijdens het Kinderbevrijdingsfestival en de Music Meeting.

Volgend jaar gaan we weer op pad. Wat zouden we graag zien dat we meer collega's mogen verwelkomen, om te collecteren maar ook om achter de schermen te helpen met de coördinatie. Want naast het lidmaatschap is de collecte een belangrijke inkomstenbron. Zonder fondsen kan Amnesty haar belangrijke werk onmogelijk volhouden. Dus: neem contact op en geef aan dat je wilt helpen!

Collectecoördinator: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel 024-3244164.


Lezing: Boris van der Ham over mensenrechten

Door oorlogen en conflicten als die in Syrië waren er lange tijd niet zo veel mensen op de vlucht als vandaag. Ook in Nederland vroegen dit jaar enkele tienduizenden mensen asiel aan. Vluchtelingen in Nederland hebben recht op bescherming én een toekomstperspectief. Zij doen een beroep op humanistische waarden als menswaardigheid, rechtvaardigheid, solidariteit en verantwoordelijkheid.

Hoe streef je deze rechten en waarden na terwijl het maatschappelijk draagvlak voor opvang en integratie ogenschijnlijk afneemt en populistische anti-migratiebewegingen veelal de boventoon voeren? En hoe voer je in een dergelijk gepolariseerd klimaat een redelijk debat over hard bevochten waarden als zelfbeschikking, gelijkheid en de scheiding tussen kerk en staat? Of over de lange- en kortetermijneffecten van de vluchtelingenstromen op de samenleving? Is die strijd nog steeds actueel? In deze lezing geeft Boris van der Ham, voormalig Tweede Kamerlid namens D66 en voorzitter van het Humanistisch Verbond, een humanistische visie op het vluchtelingenvraagstuk.

Organisatie
: Humanistisch Verbond Nijmegen e.o. en Filosofisch Café Nijmegen
Dag en tijd: dinsdag 3 mei - 20:00-22:00 u (zaal open 19:45)
Plaats: Café Trianon, Berg en Dalseweg 33, Nijmegen
Toegang: € 3,-


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

      paperli

12 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Twitter

Dubbel Facebook

facebook-eigenlogo

facebook vrouwengroepamnestynijmegen

 

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten.

Login Form