Ezine 49

Ezine 49
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Weer aan de slag!

De zomervakantie is voorbij en Amnesty is alweer volop aan de slag met de mensenrechten. Dat doen we met een thema-avond over kindhuwelijken (in buiten- en binnenland!), met een groot aantal prachtige mensenrechtenfilms van Movies That Matter in Lux en met een aantal schoolvoorstellingen en wij laten u kennis maken met de mensenrechtenverdediger Mariam uit Georgië. Zij is drie maanden te gast in Nijmegen en vertelt graag over haar belevenissen, aan het grote publiek en aan leerlingen van het voortgezet onderwijs in het bijzonder. En we wijzen alvast vooruit naar de Schrijfmarathon op 10 december.


Thema-avond over kindhuwelijken

De Vrouwengroep van Amnesty Nijmegen organiseert op woensdag 12 oktober een avond over kindhuwelijken. Er is sprake van een kindhuwelijk als een minderjarige voor haar (of zijn) 18e jaar is getrouwd. Volgens het International Center for Research on Women is in ontwikkelingslanden 1 op de 3 meisjes getrouwd voor haar 18e en 1 op de 9 meisjes zelfs vóór haar 15e. In Nederland komen naar schatting jaarlijks 250 huwelijken met een minderjarige voor.We hebben die avond drie interessante sprekers.

Jolanda Brunnekreef van Amnesty Nijmegen heeft lang gewerkt voor de Landelijke India Werkgroep. Zij heeft gewerkt met kinderen die gered zijn uit kindhuwelijken in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh, waar zij opgevangen werden en onderwijs kregen in zogenaamde 'bridge camps', georganiseerd door de lokale partner MV Foundation.

Joyce Brummelman van Defense for Children International (DCI) is projectcoördinator voor meisjesrechten in Sierra Leone, Ghana, Liberia en Ethiopië. Ze zet zich in om samen met lokale partners kindhuwelijken en geweld tegen kinderen tegen te gaan.

Shirin Musa is oprichter, directeur en de drijvende kracht achter Femmes for Freedom. Zij heeft in Nederland het begrip 'huwelijkse gevangenschap' geïntroduceerd. Zij zal die avond vooral ingaan op kindhuwelijken in Nederland (politiek, beleid etc.) en hoe Femmes for Freedom dit probleem probeert te agenderen, aangezien daar weinig aandacht voor is.

Datum: 12 oktober
Locatie: De Lindenberg, Ridderstraat 23 te Nijmegen
Inloop: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis

Klik hier voor meer informatie.


Acht mensenrechtenfilms 'on tour'

Movies that Matter on Tour is een samenwerking van Movies that Matter, Amnesty Nijmegen, Studentengroep Amnesty Nijmegen en Lux. In het seizoen 2016/2017 tonen we acht mensenrechtenfilms. Voor de eerste vier films betaalt u voor een passe-partout maar € 30,-, een besparing van 8 euro! Voor studenten blijft de prijs € 5,- per film..

3 oktober: Hooligan Sparrow. U ziet een prijswinnende en moedige documentaire van de jonge Chinese filmmaker Nanfu Wang. Gewapend met haar camera volgt ze een groep activisten onder leiding van Ye Haiyan tijdens hun protesten tegen de straffeloosheid rond een seksschandaal. Door haar kritische houding is Sparrow al snel een staatsvijand en trekt de overheid alles uit de kast om haar de mond te snoeren.7 November: Les Chevaliers Blancs. Een speelfilm over een team ngo-medewerkers in Tsjaad, die kinderen van de lokale bevolking onder valse voorwendselen in een kamp opvangen, om hen later ter adoptie in Frankrijk aan te bieden. Gebaseerd op de Zoe’s Arc-affaire.

5 December: Frame by Frame, de publiekswinnaar van het Movies that Matter Festival 2016. Een prachtige documentaire over oorlogsfotografen in Afghanistan.

9 Januari: In Your Arms. Speelfilm over de ongeneeslijk zieke Niels, die op roadtrip gaat van Denemarken naar Zwitserland, met als einddoel een levensbeëindigingskliniek.

Bij elke film nodigen we een deskundige gastspreker uit. Op 3 oktober is Sanne Albers onze gastspreker. Zij doceert Aziatische geschiedenis, cultuur, religie en filosofie en Chinese taal aan de Hogeschool Rotterdam en de Radboud Universiteit. In haar promotieonderzoek kijkt ze naar ideologische veranderingen in Chinese schoolboeken. Zij was een tijdje landenmedewerker voor China geweest van Amnesty International. Sanne zal na een korte introductie in discussie gaan met het publiek over de inhoud van de documentaire..

Data: 3 oktober, 7 november, 5 december en 9 januari
Tijd: 19.30 u.
Locatie: Lux
Toegang: € 9,50, met Studentenpas € 5,- Passe-partout: € 30,-.


Mensenrechtenfilms voor BO, VO en MBO

Lux-Educatie en de Scholengroep Amnesty Nijmegen slaan de handen ineen. Vanaf april 2017 worden er speciale ‘Movies that Matter-schoolvoorstellingen’ georganiseerd voor basisscholen, middelbare scholen en mbo’s. U kunt nu al boeken!

Movies that Matter vertoont de allerbeste mensenrechtenfilms. De films snijden maatschappelijke thema’s aan op een indringende manier. Films die ogen openen, informeren en inspireren. Het gaat om films met thema’s die een jonge doelgroep aanspreken en die belangrijk zijn om te behandelen met de klas.

Scholen kunnen een filmvoorstelling in LUX boeken op de aangegeven data (april-juli). Er is gratis lesmateriaal beschikbaar en de film wordt altijd na afloop besproken met de zaal. En daarbij wordt dieper ingegaan op het thema en op de filmbeleving.

Schoolvoorstelling (en gastles van de Scholengroep van Amnesty Nijmegen) boeken? Neem contact op met Annelot Tijs, programmamaker Educatie van LUX: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 024-3816830.

Klik hier voor meer informatie en voor een overzicht van de afzonderlijke films.


Mensenrechtenverdediger Mariam uit Georgië

Mariam is gast van Shelter City Nijmegen (SCN), een project waarbij mensenrechtenverdedigers die ernstig bedreigd worden, tijdelijke opvang geboden wordt. Hier kunnen zij hun werk in veiligheid voortzetten en hun kennis en netwerk verbreden, zodat zij na een paar maanden weer sterker terug kunnen naar eigen land. Tegelijkertijd geven zij ook wat terug aan de stad door bijvoorbeeld op verschillende evenementen te spreken en ervaringen te delen.

Mariam is de vierde mensenrechtenverdediger die tijdelijk een plek in Nijmegen krijgt. Ze werkt aan de ontwikkeling van een communicatiestrategie, het promoten van belangenbehartigingscampagnes en het creëren van online materiaal ten behoeve van de bewustwording van vrouwenrechten en LGBT-rechten in Georgië.

De Scholengroep van Amnesty Nijmegen heeft een lespakket ontwikkeld over het werk van mensenrechtenverdedigers in het algemeen en van mensenrechtenverdediger Mariam in het bijzonder. U kunt haar tot eind november ook naar uw school halen als afsluiting van een gastles van Amnesty Nijmegen. Neem daarvoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Klik hier voor meer informatie over SCN en mensenrechtenverdediger Mariam.


Vooraankondiging: Schrijfmarathon op 10 december

Ook dit jaar doet Amnesty Nijmegen mee aan de Schrijfmarathon van Amnesty International op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Houd (een deel van) deze dag vrij!

Vorig jaar hebben we 750 brieven geschreven. In heel Nederland zijn er vorig jaar meer dan 100.000 brieven verstuurd naar vijf gewetensgevangenen en dankzij onze acties zijn er twee gewetensgevangenen vrijgelaten.
Naast het schrijfwerk zullen we zorgen voor gratis koffie, thee en ranja en voor verpozing dankzij enkele Nijmeegse dichters en het Concert voor de Mensenrechten, uitgevoerd door het Toonkunstkoor Nijmegen.

Datum: 10 december
Tijd: 10-17 uur.
Locatie: Bibliotheek Mariënburg

In de volgende Ezine zullen we uitgebreid op de Schrijfmarathon ingaan, maar houdt (een deel van) deze dag alvast vrij!


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

      paperli

12 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Twitter

Dubbel Facebook

facebook-eigenlogo

facebook vrouwengroepamnestynijmegen

 

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten.

Login Form