Ezine 50Ezine 50
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

De 50e!

Vol trots presenteren wij u het 50e Ezine van Amnesty Nijmegen. De eerste is rond 2000 verschenen en sindsdien zijn we weer tientallen Amnesty-acties verder. De belangrijkste activiteit van dit moment is uiteraard onze tweede Schrijfmarathon op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Maar we hebben deze maand ook weer een geweldige Movies That Matter-film in Lux, het is gelukt om de winnares van de Mensenrechtentulp naar Nijmegen te halen, we houden u op de hoogte van de positieve ontwikkelingen in het project Shelter City Nijmegen waarin Amnesty Nijmegen participeert en we kondigen alvast een grote tentoonstelling over Vrouwenrechten aan. Wij zoeken nog een collectecoördinator en we geven u inzicht in het werk en bereik van de Scholengroep van Amnesty Nijmegen.


Schrijfmarathon op 10 december

Brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Dat doen honderdduizenden op 10 december. Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die worden gediscrimineerd om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen. Met succes. Gevangenen komen vrij, foltering stopt en onderdrukkende wetten worden aangepast. En mensen voelen zich enorm gesteund.

Yecenia Armenta uit Mexico, die na de Schrijfmarathon van vorig jaar vrijkwam, liet ons weten: ‘Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch’. Armenta was zwaar gemarteld om haar een moord te laten ‘bekennen’. Ook dit jaar schrijven we weer voor mensen als Yecenia Armenta die onze steun hard nodig hebben.

De Schrijfmarathon wordt geopend door de directeur van de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid - De Mariënburg, mevr. Weersink. Verschillende Nijmeegse organisaties zullen met ons meeschrijven, waaronder Shelter City Nijmegen, Books 4 Life Nijmegen, COC Nijmegen/Dito/De Feeks, Stichting Gast en Umoja. De gemeente Nijmegen is vertegenwoordigd in de persoon van burgemeester Bruls.
Tussendoor zullen ter verpozing 7 Nijmeegse dichters uit hun werk voordragen. Pianiste Rhea Elise zal met een klassiek repertoire regelmatig spelen. En het gerenommeerde Toonkunstkoor Nijmegen zal het Concert voor de Mensenrechten geven.

Maar het belangrijkstezijn natuurlijk de mensen waarvoor we schrijven. We hebben stapels brieven en briefkaarten klaarliggen. Schrijft u met ons mee?

Locatie: Bibliotheek Mariënburg, Mariënburg 29 te Nijmegen
Datum: zaterdag 10 december
Tijden: 10-17 uur (bibliotheek is open vanaf 9 uur)

Klik hier voor meer informatie.


Filmdebat 'Frame By Frame'

Onder het Taliban-regime was fotograferen in Afghanistan een doodzonde. Maar ‘een land zonder fotografie is een land zonder identiteit’, aldus een van de fotografen uit deze stilistische ode aan de fotojournalistiek. Vier dappere, Afghaanse fotojournalisten trachten letterlijk nieuwe kaders aan te brengen in een land waar fotografie jarenlang in de ban was.

'Frame by Frame' volgt vier moedige, vooraanstaande fotografen in hun missie om de leefomstandigheden, de cultuur en het landschap in het roerige Afghanistan vast te leggen op de gevoelige plaat. De fotografen proberen zo veel mogelijk te documenteren, maar hun werk is vol gevaar. Wanneer een van hen een ziekenhuis voor vrouwelijke patiënten binnengaat, wordt haar verteld dat de consequenties van haar bezoek ernstig kunnen zijn: de Taliban zal het ziekenhuis vernietigen en de dokters vermoorden. Met het vertrek van de buitenlandse troepen en media wordt het er voor de journalisten niet makkelijker op. De grote vraag is of de nog steeds aanwezige fundamentalisten de macht weer zullen grijpen. 

Gastspreker bij de film is Sahar Jahish. Sahar is de communicatieadviseur voor het studentmentoringprogramma van Stichting Vluchteling-Student UAF. Hiervoor werkte ze als Media Relatie Specialist bij het VN-populatiefonds, UNFPA, in Afghanistan. Voordat ze de switch maakte naar communicatie was Sahar meer dan tien jaar een freelance journalist. In deze hoedanigheid reisde ze vaak naar Afghanistan voor journalistieke producties. Sahar zal zich samen met het publiek buigen over vragen als: 'Hoe groot is de rol van van beeldmateriaal in een conflict?'

Datum: Maandag 5 december
Aanvangstijd: 19.30 uur
Toegang: € 9,50, met Studentenpas € 5,-


De komende Movies That Matter-film:
9 Januari: In Your Arms. Speelfilm over de ongeneeslijk zieke Niels, die op roadtrip gaat van Denemarken naar Zwitserland, met als einddoel een levensbeëindigingskliniek.


Human Rights University Tour

De Human Rights University Tour 2016 komt op 13 december naar de Radboud Universiteit! Op het podium vertellen een internationale mensenrechtenverdediger en een Nederlandse mensenrechtenexpert over hun werk en over de tegenwerkingen die mensenrechtenverdedigers in de praktijk ervaren.

Hoofdspreker is de internetactiviste Nighat Dad, die op 10 december de Mensenrechtentulp 2016, de Nederlandse staatsprijs voor mensenrechtenverdedigers, ontvangt uit handen van minister Koenders. In 2015 verkoos TIME magazine Dad tot één van de Next Generation Leaders voor het werk dat ze verricht op het gebied van het bevorderen van de internetvrijheid.

Nighat Dad gaat in gesprek met de wiskundige en filosoof prof. dr. Bart Jacobs, hoogleraar computerveiligheid aan de Radboud Universiteit.

Ontmoet hen en debatteer mee: wat maakt iemand tot een mensenrechtenverdediger?

Datum: dinsdag 13 december 2016
Tijd: 20.00-21.30 uur
Locatie: Aula Radboud Universiteit
Toegang: gratis
Voertaal: Engels

Zie voor meer informatie onze website
#WeAreAllHumanRightsDefenders
https://www.facebook.com/events/347538688954957/


Pop-up fototentoonstelling We Are All Human Rights Defenders
Onderdeel van de Human Rights University Tour is de pop up fototentoonstelling “We are all Human Rights Defenders”, met portretten van Nederlandse en internationale mensenrechtenverdedigers gemaakt door Daniella van Bergen and Anette Brolenius. De portretten zijn afkomstig uit de series die de fotografen maakten van internationale grassroots mensenrechtenverdedigers die deelnamen aan Shelter City en de The Hague Training Course for Human Rights Defenders van de Haagse mensenrechtenorganisatie Justice and Peace Nederland. Daniella van Bergen portretteerde in haar reeks ook Nederlandse mensenrechtenverdedigers.
De tentoonstelling is 's avonds op 13 december in de Aula van de universiteit te bekijken.


Shelter City Nijmegen wordt structureel

Mensenrechtenverdediger Mariam uit Georgië (hieronder op de foto) was in september, oktober en november te gast in Nijmegen. Ze heeft met veel Nijmegenaren contact gehad en heeft met burgemeester Bruls gesproken. Eind november heeft ze haar verhaal kunnen vertellen aan meer dan 200 leerlingen van 15-16 jaar (in zeven verschillende klassen), begeleid door onze Scholengroep.

Mariam was uitgenodigd in het kader van het project Shelter City Nijmegen. Nijmegen biedt bedreigde mensenrechtenverdedigers tijdelijk opvang om tot rust te komen en leren ze in cursussen hun eigen veiligheid te vergroten. Amnesty Nijmegen is één van de partners die heeft meegewerkt om dit project tot een succes te maken. In een proefperiode van twee jaar zijn vier mensenrechtenverdedigers naar Nijmegen gekomen: naast Mariam uit Georgië waren dat Placide uit Congo, Lydia uit Kenia en Zafar uit Pakistan.

De gemeentelijke evaluatie was zo positief dat 35 van de 39 gemeenteraadsleden in een motie hebben voorgestemd waarmee Shelter City Nijmegen een structureel karakter heeft gekregen. Vanaf begin 2017 tot eind 2020 zullen nog eens acht mensenrechtenverdedigers een tijdelijk opvang in Nijmegen kregen. In maart 2017 verwachten we de eerste van de nieuwe lichting mensenrechtenverdedigers. Wie dat zal zijn weten we in februari. We houden op de hoogte.

Klik hier voor meer informatie over Shelter City Nijmegen.


Scholengroep

Elke eerste dinsdagavond van de maand steekt de Nijmeegse scholengroep de koppen bij elkaar. De veertien leden plannen dan de lessen die door scholen zijn aangevraagd: basisscholen, middelbare scholen, ROC en Pabo.

De klantenkring is divers en de regio is groot: van Culemborg tot Millingen en van Elst tot Grave, maar natuurlijk is Nijmegen grootafnemer! Aan levendigheid geen gebrek. Dat komt doordat lesgeven gewoon leuk is en je maakt van alles mee. Maar ook is ieder gemotiveerd omdat leerlingen het waard zijn om te leren over mensenrechten.

De scholengroep bruist van het frisse enthousiasme van studenten in combi met de ervaring van de oude rotten. Zoveel deskundigheid levert ook een schat aan ideeën op. Die ideeën zijn heel bruikbaar en nodig, want veel materiaal is in eigen beheer ontwikkeld. Het nieuwste pakket is het lespakket ‘Feiten en consequenties van de giframp – Bhopal 1984’ (Geïnteresseerd? Klik dan hier). Er is gelukkig ook prachtig materiaal door Amnesty Nederland geproduceerd dat we graag gebruiken.

Wellicht ben je benieuwd naar de meest recente activiteiten? De derdejaars pabo-studenten van de HAN hebben hun Kinderrechtenweek gehad. De scholengroep heeft workshops gegeven en met de studenten materiaal bekeken en beoordeeld op bruikbaarheid.Op het Maaswaal College is Mariam op bezoek geweest. Zij is een lhbt-activiste uit Georgië die in het kader van Shelter City drie maanden in Nijmegen was. Zij vertelde over de bedreigingen die ze meemaakte. Ieder was onder de indruk hoe een vanzelfsprekend recht op geaardheid niet voor ieder bereikbaar is.
Op verschillende basisscholen worden nu lessen gegeven over vooroordelen en discriminatie en op het Stedelijk Gymnasium wordt gediscussieerd over de doodstraf. Altijd worden ogen geopend, want dat is belangrijk: echt leren kan pas bij een open houding!

Wil je meer weten, of een aanvraag doen voor lessen, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op!


Collectecoördinator voor Nijmegen-Midden gezocht

Bent u sterk in organiseren en werkt u graag samen met een team in projectverband? Meld je dan nu aan als Collectecoördinator!

We hebben al Collectecoördinatoren voor Nijmegen-Noord (Oosterhout), Nijmegen-Oost, Nijmegen-West en Nijmegen-Zuid. We zoeken nog een Collectecoördinator voor Nijmegen-Midden; Postcodegebieden 6530-6535: Nije Veld - Hazenkamp - Goffert - St.Anna - Hatertse Hei - Grootstal – Hatert.

Amnesty Nijmegen zoekt mensen die in de periode tot en met april de collecte van Amnesty organiseren. Als coördinator bent u verantwoordelijk voor de collecte in Nijmegen-Midden en bent u het aanspreekpunt voor de collectanten. Klik hier voor meer informatie over de taken van de collectecoördinator.

Heeft u interesse? Meldt u zich dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel of mail naar onze Algemene Collectecoördinator Ben Loth.


Vooraankondiging: Vrouwenrechten Anno Nu

Het is honderd jaar geleden dat vrouwen streden voor hun recht om te kunnen stemmen. Er is sindsdien veel verbeterd, maar de rechten van vrouwen worden in grote delen van de wereld nog steeds ernstig geschonden. Hoe is het vandaag dan eigenlijk gesteld met de rechten van vrouwen?

De tentoonstelling 'Vrouwenrechten anno nu' verkent de huidige positie van vrouwen in de wereld met verhalen uit landen als China, Iran, Mexico, Jemen, Zuid-Afrika of Ierland. Aan de hand van 'cases' waarvoor actie wordt gevoerd door Amnesty International, ontmoeten we verschillende jonge vrouwen die strijden voor hun recht op informatie, onderwijs, vrijheid en het recht om over zichzelf en hun eigen lichaam te beschikken.

De tentoonstelling 'Vrouwenrechten Anno Nu' is van 6 maart - 2 april 2017 in de Openbare Bibliotheek Mariënburg tijdens de openingstijden te bekijken. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met onze Vrouwengroep.


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   paperli

12 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Twitter

Dubbel Facebook

facebook-eigenlogo

facebook vrouwengroepamnestynijmegen

 

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten.

Login Form