Ezine 43Ezine 43
 
De gratis elektronische nieuwsbrief
van Amnesty Nijmegen

Van straatcollectant tot Aletta Jabobs

In maart heeft Amnesty Nijmegen verschillende acties op stapel staan die te maken hebben met de mensenrechten.

Allereerst hebben we een avond met vrouwenrechten op 11 maart in de Lindenberg ter ere van Internationale Vrouwendag met Aletta Jacobs als inspiratiebron voor vrouwenrechten toen en nu.
In maart komt ook de eerste mensenrechtenverdediger naar Nijmegen die aan de hand van het project Shelter City Nijmegen enkele maanden in onze stad komt wonen en werken of studeren. Daarover meer onderaan dit ezine.
Maar we beginnen de maand met de jaarlijkse Amnestycollecte. In Nijmegen start de collecte met een muziekoptreden van het straatorkest Kladderadatsch op zondag 1 maart. Onze eigen collectecoördinator Ben Loth geeft tips voor collectanten én gulle ontvangers!


Aletta Jacobs: Vrouwenrechten vroeger en nu

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag organiseert de Vrouwengroep van Amnesty Nijmegen een avond over Aletta Jacobs en de betekenis van vrouwenrechten toen en nu. Wat hebben we bereikt en wat (nog) niet?

Aletta Jacobs is de eerste vrouw in de geschiedenis van Nederland die officieel in 1871 werd toegelaten tot de universiteit. Het is mede aan haar te danken dat de universiteiten in Nederland voor meisjes werden opengesteld. Tientallen jaren heeft zij ook gestreden voor het algemeen vrouwenkiesrecht. Het zou tot 1919 duren voor het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. In 1922 gingen de Nederlandse vrouwen voor het eerst naar de stembus..

Haar onwrikbare geloof in rechtvaardigheid is tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen. Iemand die veel weet over het leven van Aletta Jacobs is Dineke Stam. Zij is zelfstandig historica en tentoonstellingsmaker. In haar lezing zal Dineke ingaan op het levensverhaal van Aletta Jacobs en haar strijd voor vrouwenrechten in koloniaal Nederland. 

Op 11 maart, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op 8 maart, zal Dineke samen met het publiek de betekenis van haar strijd toen bekijken in het licht van de vrouwenrechten nu. 

De Nijmeegse dichter Liesbeth Ulijn zal die avond twee gedichten voordragen over vrouwenrechten. 


Aletta Jacobs en Dineke Stam

Deze avond wordt georganiseerd door de Vrouwengroep van Amnesty Nijmegen.

Locatie: De Lindenberg, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen
Datum: 11 maart
Inloop: 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur
Spreker: Dineke Stam
Dichter: Liesbeth Ulijn
Toegang: gratis


Amnesty kickt off met Kladderadatsch

Op (koop)zondag 1 maart start de jaarlijkse collecte van Amnesty met een kickoff in de vorm van een muziekoptreden. Tussen 14 en 15 uur klinkt Kladderadatsch op volle sterkte in het centrum, begeleid door leden van Amnesty Nijmegen.

De eerste week van maart kan iedereen thuis of in de winkelcentra de collectebussen van Amnesty tegenkomen. Amnesty hoopt op een recordopbrengst voor de strijd voor mensenrechten, want de nood is groot. Zo zijn er sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zoveel mensen op de vlucht als nu: 50 miljoen! En de vele conflicten in de wereld gaan helaas vergezeld van tal van mensenrechtenschendingen.

Dat Amnesty Nijmegen en Kladderadatsch samen optrekken is niet toevallig. Kladderadatsch bestaat al meer dan 40 jaar. Nog steeds springlevend, nog steeds een bron van inspiratie voor muzikanten die meer met de muziek willen. Nog steeds te vinden bij acties, bij demonstraties, bij manifestaties voor goede doelen. Maar ook als ondersteuning van kunstprojecten, bij theaterproducties en bij evenementen met een goed hart. Op straat, in Nijmegen, in de Ooy, Groesbeek en Berg en Dal. En soms wat verder weg, in Gaziantep, Hamburg, Praag. Van straat- en actieorkest tot Wereldorkest, van strijdliederen tot wereldmuziek, en altijd muziek die verbindt, die versterkt en die van ons allemaal is.


Gedachten van een straatcollectant

Nu de jaarlijkse collecte van Amnesty voor de deur staat, wil ik graag mijn ervaringen met u delen.

Vorig jaar collecteerde ik voor het eerst, en gaandeweg werd ik enthousiaster.
Langs de huizen gaan vond ik leuk, maar nog leuker was het in het winkelcentrum. Dat enthousiasme was er niet direct. Wat ik toen heb opgestoken, heb ik nu op een rijtje gezet. Als je collectant bent of overweegt het te worden, lees vooral verder. En als je een gulle gever bent, kom even aan de andere kant van de collectebus.

Ik merkte dat je in principe op twee manieren kunt beleven hoe het is om met de groene bus te lopen. De eerste is dat dingen je overkomen, de mensen om je heen bepalen hoe je je voelt. De tweede is dat je zelf bepaalt wat je doet en hoe je het doet. Over beide manieren ga ik wat zeggen. Eerst beschrijf ik de situatie, dan cursief welke gedachte of reactie kan helpen.

Het overkomt me

 • In het begin vond ik het vervelend als mensen in de winkelstraten me opzichtig uit de weg gingen. Het voelde als een afwijzing.
  Winkelende mensen zijn met winkelen bezig en er zijn al zoveel indrukken. Logisch dat ze keuzes maken.
 • Mensen maken opmerkingen: Ik geef liever geld aan ……
  Ieder kiest zijn eigen goede doelen, helemaal prima.
 • Ach, er blijft vast een heleboel aan de strijkstok hangen.
  Verwijs naar de website van Amnesty. Ga niet in discussie.
 • Ik heb geen contant geld bij me.
  Ik geef hen een kaartje waarop staat: SMS “Amnesty” naar 4333 (2 euro).
 • Een gedachte waar je last van kan hebben is  “Ik voel me net een bedelaar.”
  Wat heel erg helpt is te denken dat je hen een dienst verleent door te collecteren. Ieder die weet heeft waar Amnesty voor staat, wil bijdragen. Jij geeft hen de mogelijkheid.

Ik bepaal zelf het wat en hoe

 • Kracht in je geest.
  Voordat je gaat lopen en tijdens de activiteit geef je jezelf kracht door te visualiseren voor wie je onderweg gaat: haal je het beeld voor de geest, zo mogelijk met het verhaal erbij van Raif die op zijn resterende 950 stokslagen wacht als straf voor zijn blog, of zie de galgen voor je op de Arabische pleinen, of de homovervolging in Oeganda Voor wie en voor wat loop jij? Amnesty is een A-merk. Maar al het goeds kan niet gedaan zonder voldoende geld!
 • Kracht in je lijf.
  Aard goed, adem vrij, beschouw de straat als jouw speelveld.
 • Kracht in je contact.
  Maak oogcontact, pakweg als de mensen op 10 á 15 passen afstand zijn.
  Hou de collectebus op borsthoogte zodat ze het beeld direct duidelijk hebben
  Zoek naar een paar formuleringen waar je mee opent: “Mag ik u een bijdrage vragen voor Amnesty?” Of speelser “Ik heb zo’n voorgevoel dat jullie wat gaan geven voor Amnesty”. Blijf open en positief.
 • Verras jezelf.
  Laat je niet leiden door je vooroordelen: “die is te chique” of “die zijn te ruig”. Je staat soms versteld wie er tegen je verwachting in geven (en soms ook niet).

Tot slot een leuk voorval. Een man die vaak in het winkelcentrum geld vraagt voor de nachtopvang, stelde ik de vraag of hij geld zou geven als hij het had. Hij reageerde daar positief op. Ik gaf hem een euro en vroeg of hij wat in de bus wilde doen. Amnesty werd er rijker van, en hij en ik voelden ons rijker, zeker toen ik hem nog een euro gaf voor eigen gebruik. Even later kwam hij weer naar me toe en wees me op een goede plek. We waren kameraden en collega’s geworden!

Ik verheug me op de week van 1-7 maart, als coördinator dit jaar en collectant.

Beste collectant, ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. En wil je zelf wat delen, reageer svp.
Beste lezer die collectant zou willen worden, kom over de drempel. Je bent hartelijk welkom.
Beste lezer die geen collectant wil worden, even goede vrienden hoor.
Wellicht wil je overwegen een raamposter te plaatsen.

Voor alles betreffende de collecte kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Shelter City Nijmegen

Nijmegen biedt bedreigde mensenrechtenverdedigers tijdelijk opvang in het kader van het project Nijmegen Shelter City. Amnesty Nijmegen is één van de partners die zal meewerken om dit project tot een succes te maken.

Een geslaagde informatiebijeenkomst afgelopen januari was het startschot voor Nijmegen Shelter City. Gemeente Nijmegen heeft zich bereid verklaard om gedurende twee jaar pilotgemeente Shelter City te zijn. Nijmegen is daarmee na Den Haag en Middelburg de derde stad van Nederland die met het project start. Inmiddels maken ook Utrecht, Maastricht en Amsterdam zich op om Shelter City te worden. Het project is in Europees verband ontwikkeld om bedreigde mensenrechtenverdedigers op te vangen in Europese steden: Shelter Cities. Op basis van een noodvisum zullen vier mensenrechtenverdedigers drie maanden in Nijmegen opvangen worden als opvang in de eigen regio van de mensenrechtenverdediger niet mogelijk blijkt. Het bieden van een tijdelijke verblijfsperiode buiten eigen land kan de gevaarlijke situatie van deze ernstig bedreigde mensenrechtenverdedigers doorbreken. Zij kunnen hun werk hier voort zetten, terwijl zij tegelijkertijd de mogelijkheid krijgen om hun netwerk te verbreden en zich verder te ontwikkelen. Rond 1 maart wordt bekend welke mensenrechtenverdediger naar Nijmegen komt. Vanaf half maart zal hij tijdelijk in Nijmegen komen wonen en werken of studeren.

Er zullen verschillende activiteiten in Nijmegen voor en met de mensenrechtenverdedigers worden georganiseerd. De deelnemers verwachten dat het project meer bewustwording voor Nijmegenaren zal creëren over mensenrechten in het algemeen en de situaties in landen van de mensenrechtenverdedigers en hun werk in het bijzonder.

Shelter City wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken gesteund en zal in samenwerking met landelijk coördinator Justice & Peace door verschillende Nijmeegse partners uitgevoerd worden. Amnesty Nijmegen is één van die partners en zal mee werken om dit project tot een succes te maken. Zo zal Amnesty Nijmegen lesmateriaal over Shelter City ontwikkelen en samen met COS Gelderland en anderen een publieksavond over Shelter City organiseren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen worden met lokaal coördinator Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (COS Gelderland).


Bent u geinteresseerd in deze acties of in andere acties van Amnesty Nijmegen? Kijk dan eens op onze website: www.amnestynijmegen.nl.

Als u zich wilt afmelden voor het Ezine, kunt u dat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

12 bijzondere momenten uit de geschiedenis van Amnesty Nijmegen

Twitter

Dubbel Facebook

facebook-eigenlogo

facebook vrouwengroepamnestynijmegen

 

Dit zijn wij

amnestynijmegen3

Amnesty International Nijmegen draagt d.m.v. (eigen) acties haar steentje bij aan de bewustwording en de naleving van de mensenrechten.

Login Form